Δύο ώρες κράτησε η απολογία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στην Πειθαρχική Επιτροπή της Super League για τα επεισόδια που έγιναν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.
Οι «πράσινοι» εκπροσωπήθηκαν από την νομική σύμβουλο, Αθηνά Μπαλωμένου, τον δικηγόρο της ΠΑΕ, Γιάννη Κάρμη και τον Γιάννη Παναγιωτίδη, ενώ στην αίθουσα παρέστη και ο νομικός εκπρόσωπος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Θοδωρής Γιαννίκος, ο οποίος ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της ένστασης του «τριφυλλιού» και το αίτημα για τον ορισμό εκ νέου του ντέρμπι και πήρε προθεσμία, προκειμένου οι «ερυθρόλευκοι» να καταθέσουν υπόμνημα.
Η διαδικασία ξεκίνησε με συμπληρωματική κλήση σε απολογία από την Super League, σύμφωνα με την οποία το ντέρμπι δεν έγινε με υπαιτιότητα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Μετά την ολοκλήρωση, ο πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε πως η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα (30/11) αν και συνήθως οι αποφάσεις βγαίνουν το απόγευμα της ίδιας μέρας.
Αρχικά, τον λόγο πήρε ο δικηγόρος του Παναθηναϊκού,Γιάννης Κάρμης
, ο οποίος ανέφερε: «Δεν υπάρχει κατακύρωση του αγώνα και καταλογισμός υπαιτιότητας. Ο διαιτητής παρανόμως δεν ξεκίνησε τον αγώνα. Η απόφαση να τελεστεί ή όχι ο αγώνας είναι σοβαρή διότι είναι μαθηματικά ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις. Η απόφαση του διαιτητή ήταν γενεσιουργός αιτία των απαράδεκτων επεισοδίων. Η διάταξη 21 του ΚΑΠ και η διάταξη 15 του πειθαρχικού κώδικα αφορούν τη μη τέλεση αγώνα, και μπαίνει ζήτημα αν είναι νόμιμη απόφαση. Το άρθρο 21 αναφέρει ενδεικτικούς λόγους κι αναφέρεται σε διαδικαστικά κι όχι πειθαρχικά περιστατικά. Από τα περιστατικά που αναφέρει με αγωνία ο κ. Παππάς και διανθίζει το φα με περιστατικά που δεν έχουν σχέση. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα έλεγε πως η αστυνομία δεν επέτρεψε τον αγώνα.Οι «πράσινοι» εκπροσωπήθηκαν από την νομική σύμβουλο, Αθηνά Μπαλωμένου, τον δικηγόρο της ΠΑΕ, Γιάννη Κάρμη και τον Γιάννη Παναγιωτίδη, ενώ στην αίθουσα παρέστη και ο νομικός εκπρόσωπος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Θοδωρής Γιαννίκος, ο οποίος ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της ένστασης του «τριφυλλιού» και το αίτημα για τον ορισμό εκ νέου του ντέρμπι και πήρε προθεσμία, προκειμένου οι «ερυθρόλευκοι» να καταθέσουν υπόμνημα.
Η διαδικασία ξεκίνησε με συμπληρωματική κλήση σε απολογία από την Super League, σύμφωνα με την οποία το ντέρμπι δεν έγινε με υπαιτιότητα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Μετά την ολοκλήρωση, ο πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε πως η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα (30/11) αν και συνήθως οι αποφάσεις βγαίνουν το απόγευμα της ίδιας μέρας.
Αρχικά, τον λόγο πήρε ο δικηγόρος του Παναθηναϊκού,Γιάννης Κάρμης
Διαψεύδεται ο διαιτητής από τις εκθέσεις αστυνομίας και παρατηρητή. Θα επικαλεστούμε και τις εκθέσεις των παρατηρητών της ΔΕΑΒ που δεν είναι αμελητέο υλικό. Οι ισχύοντες κανονισμοί έχουν αργήσει να συμμορφωθούν με το νέο νόμο Κοντονή κι αυτά που λέει η ΔΕΑΒ πρέπει να ληφθούν υπόψη, σε συνδυασμό με τις εκθέσεις αστυνομίας και παρατηρητή. Ο διαιτητής αυθαίρετα και παράνομα πήρε αυτή την απόφαση. Το θέμα της ύπαρξης υπαιτιότητας δεν έχει να κάνει μόνο με τα αγωνιστικά. Έχουμε 300.000 ποινική ρήτρα από τη Νόβα, από τον ΟΠΑΠ κλπ.».
Παράλληλα, για την κλήση του Κώστα Σιμιτζόγλου, του ποδοσφαιρικού Εισαγγελέα, σχολίασε: «Όλα αυτά τα καταδικαστέα περιστατικά, συνέβησαν μετά τη μη τέλεση του αγώνα. Αν δεν ματαιωνόταν ο αγώνας, δεν θα συνέβαιναν». Ακολούθως και έπειτα από μικρή διακοπή για την ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για την ένσταση, η διαδικασία συνεχίστηκε και το ενδιαφέρον έπεσε στο σπασμένο λουκέτο της Θύρας 13 πριν αποφασιστεί η αναβολή. Από την πλευρά του, ο Γιάννης Κάρμης απάντησε πως το συγκεκριμένο περιστατικό αναφέρεται μόνο από τον διαιτητή Ανδρέα Παππά και είναι αβάσιμο. «Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, αναφέρει πως αυτά συνέβησαν μετά την ανακοίνωση της μη τέλεσης του αγώνα», συμπλήρωσε.
Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση της Αθηνάς Μπαλωμένου , η οποία υποστήριξε πως είναι αόριστο και αβάσιμο από πού αναφέρει η δίωξη για φθορές σ’ όλο το γήπεδο, καθώς υπάρχει μόνο το περιστατικό της Θύρας 11. Ακολούθως έγινε η εξέταση του Γιάννη Παναγιωτίδη , μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ που έχει την ευθύνη για τις εγκαταστάσεις του «Απ. Νικολαΐδης». Αρχικά, ο μάρτυς ανέφερε: «Στις συσκέψεις όλων των μέτρων δεν ήμουν. Ήμουν στην τελευταία. Τα μέτρα ήταν ιδιαίτερα αυξημένα. Η αστυνομία είχε εκπονήσει σχέδιο, δύναμη περί των 2000 ανδρών. Ήμουν από τις 15.00 στο γήπεδο. Με βάση τα συμφωνηθέντα αποκλείστηκαν Παναθηναϊκού και Τσόχα. Υπήρχαν ΜΑΤ εκτός γηπέδου αλλά κι εντός. Στις θύρες 11 και 12».
Ερωτηθείς για τον βαρύ οπλισμό στο γήπεδο, απάντησε: «Όταν υπάρχει ανακοίνωση για μη τέλεση, οι πόρτες ανοίγουν για λόγους ασφαλείας» και συνέχισε αναφέροντας πως από το πρωί του Σαββάτου, η Αστυνομία είχε στην διάθεσή της το γήπεδο, προκειμένου να το ελέγξει, όπως και έκανε και το βρήκε καθαρό. Παράλληλα, η Αστυνομία είχε στήσει διπλούς ελέγχους με σωματικό έλεγχο. «Στη 14 δεν κόπηκε το καλώδιο του τουρνικέ, όπως εσφαλμένα γράφτηκε, αλλά το καλώδιο του access control. Όλα τα εισιτήρια διαβάζονται στο access control και αυτό δεν αφορά σε κανένα σημείο τον έλεγχο της αστυνομίας που έπρεπε να γίνει κανονικά».
Παράλληλα, μίλησε για τους σεκιούριτι: «Ο έλεγχος είναι αποκλειστικά ευθύνη της αστυνομίας».
Όσον αφορά στο τι έγινε από την φωτοβολίδα μέχρι την αναβολή, τόνισε: «Αντιλήφθηκα προστριβή στη θύρα 11. Δεν έγινε καμία απόπειρα εισόδου στον αγωνιστικό χώρο. Έγιναν αντεγκλήσεις, λεκτικού περιεχομένου, η αστυνομία απώθησε τον κόσμο. Δεν έχω εικόνα για το αν πετάχτηκαν αντικείμενα, ούτε για το περιστατικό έξω από τη θύρα 12. Η συμπλοκή αυτή έγινε περίπου στις 19.00, μεμονωμένη, αποκλείω πρόθεση εισβολής στο γήπεδο. Δεν είδα κανένα άλλο επεισόδιο. Ο Παναθηναικός βγήκε δυο φορές για ζέσταμα. Και είναι ενδεικτικό για τον οπλισμό που λέτε, ότι δεν είχαμε πυρσούς».
Αναφορικά με την πόρτα της Θύρας 13, είπε: «Οι πόρτες αυτές είναι για την ασφάλεια του γηπέδου. Όταν παίζουμε παιχνίδια UEFA, μας επιβάλουν να είναι ανοικτές. Οι πόρτες δεν κλειδώνουν με λουκέτο, αλλά με δυο μπάρες. Στο ντέρμπι είχαμε δυο λουκέτα και κριπτονάιτ, για να μην γίνει άνοιγμα της Θύρας. Είναι αδύνατο να έχει γίνει αυτό που γράφει το φύλλο αγώνα. Όσο για τα κιγκλιδώματα, είναι ανέπαφα. Τα κάγκελα δεν σπάνε. Αυτό που έχει πειραχθεί είναι η αγκαθωτή περίφραξη, που μπορεί όντως να έχει αφαιρεθεί. Έχουμε 45 κάμερες και τις χειρίζεται η αστυνομία. Μόνο με εισαγγελική παρέμβαση μπορεί να έχει κάποιος πρόσβαση στις κάμερες».
Παράλληλα, μίλησε και για τους δράστες των φωτοβολίδων: «Βρισκόμαστε σε διαδικασία εντόπισης των δραστών. Συνεργαζόμαστε με την αστυνομία σε αυτό. Είναι θέμα χρόνου να ταυτοποιηθούν. Αλλά το υλικό είναι στη διάθεση της αστυνομίας».
Στην συνέχεια, ο Γιάννης Παναγιωτίδης έριξε ευθύνες στον διαιτητή και τον Ολυμπιακό, καθώς δεν ήθελαν να γίνει το ματς: «Ο Ολυμπιακός δεν ήθελε να γίνει το παιχνίδι. Φαντάζομαι για να έχει ξεκούραστους τους παίκτες του γιατί είχε ένα δύσκολο ματς με τη Μπάγερν. Πιστεύω ότι ο διαιτητής δεν ήθελε να γίνει το παιχνίδι και έψαχνε τρόπους για να μην το ξεκινήσει. Από τις 6:30 δεν άνοιξε ρουθούνι. Ήταν… εκνευριστικά ήρεμο το γήπεδο. Είναι ο ηθικός αυτουργός των επεισοδίων. Δημιούργησε τεράστια έκρηξη σε όλο το γήπεδο με την απόφασή του. Αν άρχιζε το ματς θα διεξαγόταν χωρίς πρόβλημα. Θεωρώ παντελώς αδικαιολόγητη τη μη διεξαγωγή του ματς».¨
Ανάλογη ήταν και η στάση του Γιάννη Κάρμη.
Από την πλευρά της, η Αθηνά Μπαλωμένου , σχολίασε: «Η ΠΑΕ δεν έχει καμία υπαιτιότητα για την απόφαση του διαιτητή να μην ξεκινήσει ο αγώνας. Ο διαιτητής βγήκε έξω για 35 δευτερόλεπτα. Δεν έκανε ούτε τα αυτονόητα. Δεν πρέπει να εξοντώσετε μια ομάδα με μια τόσο μεγάλη οικονομική βλάβη».
Τέλος, οι δικηγόροι της ΠΑΕ Παναθηναϊκός προσκόμισαν το δεδικασμένο του 2005 για το παιχνίδι του Πανιωνίου με τον Ολυμπιακό, όπου είχαν γίνει σοβαρά επεισόδια πριν από την έναρξη του αγώνα, ωστόσο, έπειτα από την εξέταση της υπόθεσης, δεν προέκυψε υπαιτιότητα για καμία από τις δύο ομάδες και το ματς ορίστηκε εκ νέου. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει δικαίωμα μέχρι τις 16:00 να καταθέσει υπόμνημα για παρέμβαση, ενώ το ίδιο δικαίωμα έχουν και οι «πράσινοι» με την κατάθεση δικό τους υπομνήματος.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου