Εκεί θα στηριχθεί ο Ολυμπιακός
Το αν ο αναπτήρας ήταν πλαστικός ή μεταλλικός, αν βρήκε ή δεν βρήκε τον παίκτη, αν μπορούσε ή όχι να τον τραυματίσει, αν ο Σπάθας όφειλε ή όχι να διακόψει το παιχνίδι
Το σίγουρο είναι ότι κακώς υπήρξε έστω και ένας "οπαδός" που πέταξε έναν αναπτήρα στον αγωνιστικό χώρο. Από εκεί και πέρα όμως ας δούμε τι λέει ο κανονισμός. Τι αναφέρει με σαφήνεια και όχι με ποιον τρόπο το ερμηνεύει ο καθένας.
Ο πειθαρχικός κώδικας λοιπόν λέει τα εξής στο άρθρο 15 (3Β, α):
1. Ρίψεις φωτοβολίδων και αντικειμένων
Η ρίψη πάσης φύσεως αντικειμένου στον αγωνιστικό χώρο ή από μία κερκίδα σε άλλη, ιδιαίτερα δε πυρσών, φωτοβολίδων, κροτίδων, βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων, καπνογόνων και οποιουδήποτε εν γένει εύφλεκτου υλικού, πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη λήξη του αγώνα απαγορεύεται αυστηρά. Εάν, παρά την απαγόρευση, συμβεί, επιφέρει τις ακόλουθες ποινές:
2. Πριν την έναρξη ή μετά τη λήξη του αγώνα
Εάν η ρίψη των αντικειμένων πραγματοποιείται πριν την έναρξη ή μετά την λήξη του αγώνα, η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με χρηματική ποινή ύψους από οχτώ χιλιάδες ευρώ (8.000) έως είκοσι χιλιάδες ευρώ (20.000) και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές για μια (1) αγωνιστική.
3. Στη διάρκεια του αγώνα
α) Η ρίψη αντικειμένων τα οποία κατά την κοινή πείρα δεν είναι πρόσφορα να προκαλέσουν σωματική βλάβη προσώπου που νόμιμα βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο, τιμωρείται με χρηματική ποινή από εννιά χιλιάδες (9.000) ευρώ έως είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ.
Α Εάν η ρίψη αφορά σε φωτοβολίδα καμπύλης τροχιάς τότε ο διαιτητής διακόπτει προσωρινά τον αγώνα και σε βάρος της υπαίτιας ομάδας επιβάλλεται χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ<
Β Εάν, μετά την επανέναρξη του αγώνα, επαναληφθεί η, κατά τα ως άνω, ρίψη φωτοβολίδας καμπύλης τροχιάς ο αγώνας διακόπτεται οριστικά και η υπαίτια ομάδα τιμωρείται σωρευτικά α. με χρηματική ποινή από είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ έως πενήντα χιλιάδες ευρώ (50.000) και β. με ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές για μια (1) αγωνιστική ημέρα.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι απαγορεύεται η ρίψη πάσης φύσεως αντικειμένου στον αγωνιστικό χώρο. Εάν, παρά την απαγόρευση, αυτό συμβεί πριν την έναρξη ή μετά τη λήξη του αγώνα, η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο και 1 αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών.
Στο ματς του Ολυμπιακού με τον Πλατανιά, η ρίψη αντικειμένου συνέβη στη διάρκεια του αγώνα. Τι λέει η παράγραφος α;
"Η ρίψη αντικειμένων τα οποία κατά την κοινή πείρα δεν είναι πρόσφορα να προκαλέσουν σωματική βλάβη προσώπου που νόμιμα βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο, τιμωρείται με χρηματική ποινή από εννιά χιλιάδες (9.000) ευρώ έως είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ".
Εδώ λοιπόν, σύμφωνα με όσα πηγάζουν μέσα από το ρεπορτάζ, θα στηρίξει ο Ολυμπιακός την υπερασπιστική του γραμμή για την συγκεκριμένη περίπτωση. Οι Πειραιώτες θεωρούν ότι ο νόμος είναι σαφής και στο άρθρο 15 (3Β, α) αναφέρεται ξεκάθαρα τι προβλέπεται για ρίψη αντικειμένου στη διάρκεια του αγώνα.
Κάτι ανάλογο εξάλλου είχε συμβεί στην αναμέτρηση ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός (0-2) στην Τούμπα, λίγο πριν ο Φορτούνης εκτελέσει το κόρνερ που έφερε το γκολ του Μιλιβόγεβιτς. Ένα πλαστικό μπουκάλι είχε πέσει προς το μέρος του Έλληνα μέσου, ωστόσο ο Γιάχος ούτε διέκοψε το ματς, ούτε κάποιες παρατηρήσεις έκανε.
Στο Λιμάνι υπάρχει απορία για την προσπάθεια που γίνεται να παρερμηνευθεί ο νόμος, επιμένοντας ότι βάσει του πειθαρχικού κώδικα δεν συντρέχει κανένας λόγος τιμωρίας. Ακόμη και σε παιχνίδι επιπέδου Champions League, αυτό με την Ντίναμο Ζάγκρεμπ στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", οι Πειραιώτες τιμωρήθηκαν από την UEFA με μικρό χρηματικό πρόστιμο για ρίψη αντικειμένων (κορδέλες, πλαστικά ποτήρια).
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου